Tafelzaag

Tafelzaag nodig voor het stabiel en kaarsrecht zagen?

Zoek je een grotere en zwaardere afkortzaag voor de grote projecten? Dan sluit een tafelzaagmachine hier goed op aan. Ook hierin zijn er nog grote verschillen in afmeting en kracht, dus bekijk ze rustig om te zien welke het meest geschikt is.

Bekijk hier alle afkortzagen.

7 Artikel(en)

7 Artikel(en)

Wat is een Tafelzaag?

Een tafelzaag (ook wel "tafelzaagmachine" genoemd) is een elektrische zaagmachine waarbij het te bewerken materiaal op een tafelblad rust en op en neer wordt bewogen. Afhankelijk van het zaagblad dat wordt gebruikt kan de tafelzaag hout, metaal en kunststof bewerken.


Waarom een Tafelzaag kopen?

Bij een tafelzaagmachine bestuur je in tegenstelling tot bijvoorbeeld een cirkelzaag, het materiaal en niet de zaag zelf waardoor je gecontroleerd, veilig en accuraat kunt werken tijdens iedere klus.


Waar moet je opletten bij aankoop van een Tafelzaag?

Afhankelijk van de intensiteit waarmee je het elektrische gereedschap wilt gebruiken en het materiaal dat je wilt bewerken kies je de juiste zaagtafel. Let tijdens het aankopen van een zaagtafelmachine dan ook op onderstaande punten:


Het onderstel van de Tafelzaag

Zaagtafels zijn verkrijgbaar met en zonder onderstel. De zaagmachines met een onderstel kun je op de gewenste hoogte afstellen wat de veiligheid bevordert en waardoor je soepel en fijn kunt werken. Zonder onderstel zijn de tafels echter een stuk flexibeler omdat je ze eenvoudig kunt verplaatsen.


Vermogen Tafelzaag

Het vermogen van de tafelzaagmachine uitgedrukt in Watt, geeft de kracht en duurzaamheid van het elektrische gereedschap weer. Zo zijn tafelzagen met een vermogen van bijvoorbeeld 1800 Watt zijn uitermate geschikt voor professionele doeleinden waarbij het apparaat zeer intensief wordt gebruikt, of wanneer je sterke of dikke materialen wilt bewerken.


De Zaagdiepte

Wanneer je van plan bent om dikkere materialen te zagen, is het belangrijk om rekening te houden met de maximale zaagdiepte. Wanneer deze namelijk niet groter is dan het materiaal dat je wilt bewerken, kun je het materiaal niet volledig doorzagen.


Tafelzaag Accessoires

Kijk voordat je een zaagmachine aankoopt altijd goed naar de accessoires die bij het gereedschap worden geleverd zodat je niet voor verrassingen komt te staan.


Soorten Zaagbladen

De keuze voor het juiste zaagblad is afhankelijk van het materiaal dat je wilt bewerken. Hoe dikker het materiaal des te groter de diameter van het zaagblad moet zijn. Daarnaast speelt ook het aantal tanden een rol in de gebruiksvriendelijkheid. Voor hardere materialen kies je voor een zaagblad met minder tanden, terwijl bij zachtere materialen juist een zaagblad met veel tanden wordt aanbevolen. Dit zorgt namelijk voor een fijnere zaagsnede. Gebruik voor harde metalen en steen een diamantzaagblad.


Hoe werken met een Tafelzaag?

Omdat je bij een tafelzaagmachine het te bewerken materiaal beweegt in plaats van de zaagmachine zelf, werkt het elektrisch gereedschap anders dan je wellicht gewend bent. Volg onderstaande instructies om veilig te werken met de zaagtafel:


  1. Gebruik altijd een veiligheidsbril en gehoorbescherming tijdens het werken met de tafelzaag

  2. Stel het tafelblad op de juiste hoogte in en neem aan de zijkant van het zaagblad plaats. Hiermee voorkom je dat je na een harde terugslag door het materiaal wordt geraakt.

  3. Stel de zaagdiepte in (tanden niet meer dan 6 mm boven het materiaal)

  4. Beweeg het te bewerken materiaal beheerst tegen het zaagblad

  5. Gebruik de stofafzuiging van de tafelzaag om netjes te werken