Rookmelder kopen?

Rookmelders zijn erg belangrijk voor de veiligheid in huis, ze kunnen namelijk je leven redden. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er op elke verdieping een rookmelder hangt. Daarnaast is het vanaf 1 juli 2022 verplicht om op elke verdieping een rookmelder te hebben, ook in bestaande bouw. Vanaf 2003 waren rookmelders al verplicht voor de nieuwbouw. Toolprof heeft een breed assortiment aan rook- en koolmonoxidemelders waarmee jij van jouw huis een veilig thuis maakt. 

12 Artikel(en)

12 Artikel(en)

Is een rookmelder verplicht?

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om in iedere (zelfstandige) woning een rookmelder op elke verdieping te hebben hangen. In studentenhuizen wordt het verplicht om op elke kamer een rookmelder te hebben. Het is natuurlijk altijd erg belangrijk om voldoende rookmelders in je woning te hebben, maar vanaf 1 juli 2022 kun je een boete krijgen van de gemeente als je woning niet aan de eisen voldoet. Ook kun je problemen krijgen met de verzekering. 

Waarom moet ik een rookmelder plaatsen?

Een rookmelder is erg belangrijk voor de veiligheid in huis. Als je ligt te slapen ruik je niks en merk je het dus niet als er brand uitbreekt. De meeste verwondingen bij een brand komen door het inademen van rook. Daarnaast kun je door de inademing van rook in je slaap bewusteloos raken waardoor er zeer gevaarlijke situaties ontstaan. Je gehoor werkt nog wel als je slaapt. Als een rookmelder afgaat door rookontwikkeling produceert hij een heel hard geluid, waardoor je wordt gealarmeerd bij brand. Sommige modellen hebben zelfs ingebouwde ledverlichting waardoor de vluchtroute verlicht wordt.

Waar plaats ik rookmelders?

Het is belangrijk om rookmelders op elke verdieping te installeren, in ieder geval in de hal en op de overloop. Je kunt de rookmelder het beste tegen het plafond monteren, ongeveer een halve meter van een hoek of muur. Op deze plek zal hij het snelste de rook detecteren. Plaats de melder in ieder geval niet naast een ventilatieopening of boven de verwarming. Zorg ook dat hij voldoende verwijderd is van verwarmingsradiatoren en tochtige plekken. 

Rookmelder piept, wat nu?

Een piepende rookmelder betekent dat de batterij of accu bijna op is. Vaak laten rookmelders om de zoveel seconden of minuten een scherpe tsjirp of piep horen als de batterij bijna leeg is. Het is dan natuurlijk belangrijk om de batterij zo snel mogelijk te vervangen. Vaak kun je de rookmelder gemakkelijk losdraaien van de basis en kun je aan de achterkant de batterij eruit halen en vervangen. Sommige modellen hebben echter een ingebouwde accu die niet vervangen kan worden. Dan is het zaak om een nieuwe rookmelder aan te schaffen. Gelukkig gaan de meeste accu's en batterijen minimaal 5 jaar mee. Er zijn ook modellen die 7 jaar, of soms zelfs wel 10 jaar meegaan.