Bescherm je woning tegen het gevaar van koolmonoxide!

Moderne cv-ketels vormen het gevaar.

De onderzoeksraad voor veiligheid heeft onderzoek gedaan naar de gevaren en oorzaken van koolmonoxide. Hieruit is gebleken dat de moderne cv-ketels in de meeste nieuwbouwhuizen de grootste gevaren met zich meebrengen.

“45% van de koolmonoxidevergiftigingen wordt veroorzaakt door de moderne cv-ketels. En dit aantal blijft enkel stijgen. Dit moeten we veranderen.“

Verkeerde installatie cv ketel.

Ze zijn vaak verkeerd ingesteld of voorzien van een slechte installatie. De belangrijkste instellingen zijn het soort brandstof, de toevoer en afvoer van zuurstof en de juiste onderdelen. Hier schort het vaak aan zijn allemaal oorzaken voor de te hoge productie koolmonoxide. Door de kleine kiertjes en gaten die er ontstaan kan koolmonoxide het huis binnendringen.

Wat kun je doen om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen?

Er zijn een aantal zaken die je kunt doen om de kans op koolmonoxidevergiftiging te verkleinen. Volledig beschermt ben je nooit, dus goed opletten op mogelijke gevaren is het beste wat je kunt doen. Hier volgen nog een aantal tips:

  1. Laat een installateur de gehele ventilatie van de woning regelmatig controleren. Ventilatie is van groot belang om slechte stoffen af te voeren. Als deze wordt verstopt door een vogelnest of slecht weer is de kans groot dat koolmonoxide terug de woning in wordt geblazen.
  2. Kies bij de keuze voor een nieuwe cv-ketel voor ketels met het keurmerk OK-CV. Dit staat voor veilig en zuinig stoken en geeft je de beste garantie op een veilige installatie.
  3. Plaats een koolmonoxidemelder. Dit is een extra voorzorg middel die nooit volledige garantie geeft, maar je wel op het juiste moment kan waarschuwen.

Bekijk hier tips voor het juist monteren van een koolmonoxidemelder.

  1. Gebruik je verstand. Zorg er niet voor dat je gaat stoken met een kachel in kleine ruimtes en zorg altijd voor de beste ventilatie!

Wil je graag een koolmonoxidemelder aanschaffen?

Bekijk hier een koolmonoxidemelder tegen een aantrekkelijke prijs.