Welke hamer heb ik nodig voor welke klus?

Er zijn zo veel verschillende hamers dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Dat snappen we bij Toolprof heel goed, vandaar dat we in deze blog wat duidelijkheid willen scheppen: welke hamer heb je nu nodig voor welke klus? Een bankhamer, klauwhamer, vuist of toch een kunststof hamer? Na het lezen van dit artikel weet je precies welke hamer jij nodig hebt om jouw project tot een goed einde te brengen.

Wat is een bankhamer?

Een bankhamer wordt soms ook wel een ‘gewone hamer’ genoemd. Deze hamer is te verkrijgen in verschillende soorten maten en gewichten. Over het algemeen zijn deze hamers wat lichter dan bijvoorbeeld een klauwhamer, en worden ze gebruikt om wat kleinere spijkers in het hout te slaan. De reden dat je een wat lichtere bankhamer gebruikt bij het er inslaan van wat kleinere spijkers, is dat je de spijker zo minder makkelijk krom slaat. Op zoek naar een hamer voor kleine spijkers? Dan kun je met onze Ironside bankhamer essen 100g vooruit! Door het lage gewicht van deze hamer (100gr) kun je met gemak de allerkleinste spijkers in het hout slaan. Wil je liever een allround bankhamer of gewone hamer? Bekijk dan eens onze Ironside bankhamer essen 600g. Deze allrounder is geschikt om veel verschillende soorten spijkers in het hout te slaan, en dat voor een zeer scherpe prijs.

Klauwhamer kopen? Dat doe je bij Toolprof!

De klauwhamer is misschien wel de meeste bekende hamer. Qua gewicht zit deze hamer in de middenklasse, hij kan dus voor veel verschillende klussen gebruikt worden. Met de V-groef aan de achterkant, oftewel de klauw, kunnen oude of kromgeslagen spijkers uit het materiaal worden getrokken. Klauwhamers zijn er in verschillende soorten prijsklassen. Ook kan de steel uit verschillende soorten materialen bestaan. Ben je op zoek naar een hamer met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding? Bekijk dan eens de Stanley Blue Strike klauwhamer. Deze hamer ligt door de rubberen grip fijn in de hand en heeft een getemperde en gesmede kop voor stevigheid en duurzaamheid. Wil jij alleen het allerbeste in je gereedschapskist hebben liggen? Dan wil jij de Stanley FatMax klauwhamer anti-vibe! Deze hamer is van de allerbeste kwaliteit en heeft een gepatenteerde kop die 25% groter is dan die van traditionele hamers. Dankzij het Anti-vibe stemvorksysteem vibreert de steel een stuk minder, en dat is niet alleen handiger, maar ook beter voor je lichaam.

Vuist(hamer) of moker

Een vuisthamer of moker is geschikt voor het zwaardere werk. Dankzij de massief stalen kop heeft een vuist een gewicht dat een stuk hoger ligt dan bij een normale hamer. Hierdoor is een vuist bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld sloopwerk. Omdat hij flink wat klappen moet kunnen weerstaan, is de moker een van de stevigste hamers die er zijn. Ook kan een moker gebruikt worden voor bijvoorbeeld het bestraten. Als je gaat bestraten, kun je het beste een mokerdop gebruiken. Deze rubberen dop schuif je over de hamerkop heen, waardoor de hamer geschikt wordt voor het aanslaan van tegels. Het gewicht van een moker ligt meestal tussen de 1kg en 2kg. Zoek je een stevige moker die geschikt is voor sloopwerken of bestratingen? Dan hebben wij dé hamer voor jou: de Ironside moker essen 1250g. Ga je bestraten? Vergeet je mokerdop niet mee te bestellen!

 

Voorhamer; de sloophamer bij uitstek

Voor het écht zware werk heb je een voorhamer nodig. Een voorhamer is de grootste hamer die je als handgereedschap kunt gebruiken. Hij lijkt dan misschien op een gewone bankhamer, maar vergis je niet, de voorhamer is namelijk een stuk groter en zwaarder. Deze hamer is zeer geschikt om bijvoorbeeld muren uit te breken. Door de lange steel kun je een flinke zwieper maken, en zo dus enorme klappen uitdelen. De kop van een voorhamer kan wel tot 10kg wegen. Zo’n zware kop heeft als voordeel dat hij een enorme slagkracht heeft, maar hij zal daarom wel veel vermoeiender zijn in gebruik. Een zwaardere kop zal ook meer belastend zijn voor je armen en polsen. Onze Ironside voorhamer met houten steel 3kg is een mooie, gebalanceerde voorhamer, die geschikt is voor allerlei soorten sloopwerk.

Waar gebruik ik een rubber hamer voor?

Een rubberen hamer is heel makkelijk als je iets moet vastslaan dat niet beschadigd mag worden, of dat van zacht materiaal is gemaakt. De rubberhamer kan ook gebruikt worden voor het aantikken van bestrating. De kop van een rubberhamer is gemaakt van massief rubber. Daarom is de hamer wat zachter dan bijvoorbeeld een houten hamer. Zo zal het materiaal wat je moet aantikken dus niet beschadigen. Het nadeel van een rubberen hamer is dat deze strepen kan achterlaten op het materiaal. Wist je dat een rubberen hamer ook ideaal is om mee te nemen als je gaat kamperen? Je kunt er haringen erg makkelijk mee het gras in slaan! Met onze Gripline Rubberhamer zacht heb je een degelijke rubberhamer tegen een scherpe prijs. Bestel hem vandaag nog!

Kunststof hamer kopen? Bij Toolprof zit je goed!

Een kunststofhamer of montagehamer gebruik je voor montage-doeleinden en voor het bewerken van metaal of plaatwerk. Door de kunststof kop zal het metaal niet beschadigen. Ook veert de hamer niet zoveel terug, ook dankzij de kunststof doppen. Dat is niet alleen erg handig, maar ook nog comfortabeler in gebruik. Ook zul je het materiaal dat je aan het aantikken bent niet snel beschadigen met een kunststof hamer. Maar welke kunststof hamer heb je nu nodig? Bij Toolprof hebben we de Gedore kunststof hamer d27mm in het assortiment. Dit is een uitstekende middenklasser in het assortiment kunststofhamers, en is daardoor voor veel verschillende toepassingen geschikt. Op zoek naar een terugslagvrije kunststof (nylon) hamer? Bekijk dan eens de Ironside terugslagvrije nylon hamer dia 50mm.

De hamerholster, voor de vakman die sneller klust dan zijn eigen schaduw

Zeg nou eerlijk, een hamerholster ziet er toch ontzettend stoer uit? Naast dat het er goed uit ziet, is een hamerholster ook nog eens erg handig! Zo heb jij je handen vrij tijdens het werken, maar heb je je hamer toch bij de hand. Een onmisbaar hulpmiddel dus als jij vaak met een hamer klust! Wij hebben de Eltee Hamerholster HHF leder met beweegbare beugel in ons assortiment, een uitstekende kwaliteit holster tegen een scherpe prijs.

Stratenmakershamer

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze hamer vaak gebruikt door stratenmakers. De hamer wordt gebruikt om stenen goed neer te leggen en eventueel aan te kloppen. Het kromme gedeelte van de hamer kan gebruikt worden om stenen doormidden te slaan of om zand mee aan te harken. Bij Toolprof hebben we deze hamer ook in het assortiment. Kijk eens bij onze Stratenmakershamer 1750gr steel 50mm.

Lasbikhamer

Een lasbikhamer is een soort hamer die vaak gebruikt wordt door metaalbewerkers of lassers. Met behulp van deze hamer kun je namelijk heel makkelijk de lasrups eraf slaan. De hamer heeft een puntige kop en meestal een rubberen handvat. Als je dus regelmatig last, is deze hamer een ontzettend handig hulpmiddel! Wij hebben de Lasbikhamer LS 54 in ons assortiment. Daarmee ben je verzekerd van de beste kwaliteit tegen de laagste prijs.