Per dag worden er ongeveer 178 inbraken gepleegd in Nederland. Woninginbraak is dan ook een hardnekkige vorm van criminaliteit, waarvan de gevolgen nog wel eens worden onderschat. De gevolgen kunnen zowel fysiek als mentaal zijn. Veel mensen voelen zich niet meer veilig in zijn of haar huis nadat er is ingebroken. Daarom zijn hier 10 tips om je huis te beveiligen tegen inbrekers.


Om je tegen inbrekers te weren moet je eerst weten hoe ze inbreken.Er zijn gelukkig allemaal manieren om je huis tegen deze methodes te beschermen. De meest voorkomende technieken zijn:

Inbraakmethodes:

Er zijn verschillende manieren die inbrekers gebruiken. Als je weet hoe ze het doen, dan weet je ook hoe je het tegen kan gaan. Hieronder staan al de veel gebruikten inbraakmethodes.


Kerntrekken

18% van de inbraken gaat via de inbraakmethode kerntrekken. Deze methode staat bekend als het trekken van de cilinder in een deur. De inbreker draait een gehard stalen schroef in het sleutelgat van het slot. Vervolgens gebruikt de inbreker een speciaal kerntrekapparaat die dermate veel kracht zet op de cilinder, dat deze breekt. Als deze is gebroken, dan kan de inbreker met een simpele bouwsleutel de deur openmaken.
Je kunt je huis beschermen tegen kerntrekken door een anti-kerntrek cilinder aan te schaffen. Deze zijn voorzien van het SKG 3 sterren keurmerk.

Kerntrekken inbreek methode uitgelegd


Bulgaarse methode

Een andere veel voorkomende manier van inbreken is de Bulgaarse methode. Met deze methode wordt als eerst het schild van het slot gescheiden door met een schroevendraaier het los te wrikken en daarna om te buigen. Dit wordt vaak gedaan bij zwakke aluminium behuizingen. Als dat is gedaan steekt de cilinder gedeeltelijk uit. Deze cilinder kan vervolgens worden afgebroken door een moersleutel, daarna kan met een simpele bouwsleutel de deur worden opengemaakt. Dit alles gebeurd binnen een minuut.
Je kunt je beschermen tegen de Bulgaarse methode door een verzonken cilinderslot te plaatsen.
Kijk ook bij het kopen van hang- en sluitwerk dat er geen schroeven aan de buitenkant van het slot zitten. Deze zijn makkelijk te verwijderen door inbrekers. Kijk ook naar het SKG keurmerk bij aankoop van uw slot. Sloten met een SKG-keurmerk zijn bijna onmogelijk om het cilinderslot te verwijderen.

De bulgaarse inbreekmehtode

Flipperen


De meest 3 na meest gebruikte inbreek methode is het flipperen. Dit wordt in 19% van de inbraken gebruikt. Hier wordt een hard stukje plastic of een pasje tussen de deur en het kozijn gestopt. Daarna wordt het pasje naar de dagschoot geschoven en wordt die weggeduwd zodat de deur open gaat. Om te voorkomen dat er ingebroken wordt doormiddel van het flipperen, kan je een paar dingen doen. Zorg dat de deur op slot zit, als het op slot zit dan kan je niet meer binnenkomen doormiddel van het flipperen. Plaats eventueel een anti-inbraakstip. Deze strip voorkomt dat een inbreker binnenkomst doormiddel van het flipperen of met de koevoet.

inbreken met een pasje


De koevoet

De meest voorkomende inbreek methode is de klassieke koevoet of schroevendraaier. Dit wordt in bijna de helft van de gevallen toegepast bij het inbreken. Hier wordt de koevoet tussen het raam en de kozijn gedaan en door op en neer wrikken wordt het raam of deur open geforceerd.
Je kan het de inbreker heel veel moeilijker maken, door een anti-inbraakstrip te plaatsen. Zo voorkom je dat inbrekers met de koevoet te werk kunnen gaan.

Inbreker is bezig met een koevoet

Hengelen

Bij de hengel methode wordt een haak gemaakt van een kleren hanger of een ander stuk ijzerdraad. Die wordt vervolgens via de brievenbus naar binnen gebracht en zo wordt de deur ontgrendeld.
Om dit te voorkomen moet je altijd je deur op slot doen ook overdag. Zo kan een inbreker nooit de deur zomaar openmaken. Een andere oplossing is door je brievenbus niet door de deur te laten gaan, maar op te hangen buiten. Zo kan een inbreker nooit hengelen.

Beveiliging van je deuren en ramen

Je moet de inbreker het zo moeilijk mogelijk maken. Als ze veel moeite moeten doen voor binnen te komen dan zullen het ergens anders proberen. Kijk hier voor extra hulpmiddelen om je huis te beveiligen.

Raamsluiting met cilinderslot.

Als een inbreker voor het raam kiest om naar binnen te gaan, dan wilt de inbreker het raam het liefst openmaken. Dit omdat het veel minder geluid maakt dan het raam kapot maken. Als op het raam geen slot opzit, dan is het heel gemakkelijk voor de inbreker om je huis in stappen. Vervang deze raamsluitingen door een raamsluiting met een cilinder slot. Als een inbreker dit ziet, dan zal hij naar het volgende huis gaan.

Een raamsluiting met een cilinder slot erop

Veiligheidsscharnier

De voordeur gaat naar binnen open, hier zit het scharnier aan de binnenkant. De achterdeur gaat naar buiten open, hier zit het scharnier aan de buitenkant. Dit is een zwakke plek in je huis. Beveilig dit extra goed door het aanschaffen van veiligheidsscharnieren. Als een inbreker de scharnier pen heeft verwijderd, dan kan hij alsnog niet naar binnen. Wil je de scharnieren niet helemaal vervangen? Monteer dan een dievenklauw in je deur. Dit heeft precies het zelfde effect als een veiligheidsscharnier. Let op! Dit is zowel belangrijk voor je deur als voor je raam.

Veiligheidsscharnier

Secubar

Een andere manier om je garage of je schuur te beveiligen is door het bevestigen van een secubar bij je raam. Deze stang bevestig je aan de binnenkant van je kozijn. Hierdoor kunnen inbrekers niet meer je door je raam van je garage of van je schuur kruipen.

Met een Secubar kunnen inbrekers niet meer naar binnen door je raam

Preventief beveiligen

Je kunt inbrekers ook afschrikken door bewegingsmelders rondom je huis te plaatsen. Inbrekers houden ervan om op donkere plekken in te breken, omdat ze dan moeilijk zichtbaar zijn. Als de bewegingsmelder door het infraroodlicht beweging detecteert, dan wordt het licht ingeschakeld. Hierdoor creëer je meer veiligheid voor donkere plekken rondom je huis.

Dieven worden ook vaak af geschrokken door camera’s die rondom de woning hangen. Deze camera’s hebben drie functies:

  • Afschrikken potentiele inbrekers
  • Continu in de gaten kunnen houden van wat er gebeurd rondom je huis
  • Als er wordt ingebroken, dan is het achteraf mogelijk om de daders te reconstrueren/identificeren

Schade beperkt houden

Als er wordt ingebroken dan moet je zorgen dat de schade zo beperkt mogelijk wordt gehouden. Dit kan je op een paar manieren doen.


Berg je waardevolle spullen op in een kluis. Deze kluis moet wel goed verborgen liggen. Inbrekers weten al de standaard plekken te vinden, dus gebruik je creativiteit met het verbergen van je kluis. Denk eraan dat je je kluis wel goed verankerd, want anders nemen de inbrekers deze mee en openen hem op een rustige plaats.

Een andere manier om de schade beperkt te houden is het installeren van een alarminstallatie. Zo geef je de inbrekers maar een korte tijd om bezig te zijn. Ook zorgt het harde geluid dat inbrekers zo snel mogelijk weg willen zijn voordat iemand ze opmerkt.

Klik hier voor al de inbraakpreventie artikelen. Bescherm je huis nog vandaag tegen inbrekers.