Lees hier onze 10-delige serie over klusjes in huis, zodat u goed voorbereid de koude dagen tegemoet gaat.

Artikel 1: Scharnieren controleren en onderhouden

Klusjes in huis is voor weinig mensen hun passie, echter is het wel noodzakelijk. Daarom is er voor u een serie van 10 artikelen gemaakt, zodat uw huis er straks weer tiptop bijstaat. Als eerste wordt het controleren en onderhouden van scharnieren behandeld.

Piepende scharnieren. Door velen gezien als een irritant geluid. Maar hoe lost u dit op? Of zelfs beter, hoe voorkomt u dit?

Stap voor stap

Verwijder eerst de scharnierpen uit het scharnier. Als de scharnierpen vastzit gebruik dan kruipolie. Zo kan de scharnierpen makkelijker losgemaakt worden. Vervolgens controleert u het scharnier zelf. Als deze aan vervanging toe is kunt u hier een nieuwe kopen: https://www.toolprof.nl/hang-sluitwerk/scharnieren. Breng daarna smeermiddel aan op het scharnier en de scharnierpen en stop de scharnierpen terug.

Geniet van uw niet-piepende scharnieren!

Artikel 2: Houten kozijnen repareren en/of bijwerken

Vandaag wordt het repareren en/of bijwerken van houten kozijnen behandeld. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, anders bent u nog verder van huis. Tevens gaat goed en schoon schilderwerk langer mee.

Stap voor stap

Begin met het verwijderen van de huidige verf op het kozijn met een verfkrabber of schuurpapier. Verwijder daarna alle rotte delen die u tegenkomt. Maak deze rotte delen goed schoon en bewerk deze eerst met houtrotstop en daarna met houtrotvuller of plamuur. Gebruik hiervoor een plamuurmes.

Bij grotere kapotte delen is het verstandiger om een zelf een nieuw stuk hout te plaatsen.

Na het aanbrengen van de houtrotvuller is het verstandig om er met schuurpapier overheen te gaan.

Voordat u begint met verven, moet het kozijn schoon en vetvrij zijn. Gebruik hiervoor ontvetter.

Nu kunt u beginnen met het aanbrengen van de verf. Breng als laatste nog een laklaag aan.

Geniet van uw verzorgde kozijnen!

Artikel 3: Isolatie controleren

Niemand wil graag een te hoge energierekening, maar iedereen wil wel lekker warm binnen zitten in de winter. Controleer dus nu of uw huis luchtlekken en/of warmteverlies heeft met onderstaande tips.

Stap voor stap

Controleer uw ramen, deuren en stopcontacten. Dit zijn plekken waar veel luchtlekken voorkomen. Bekijk vervolgens uw kelder en zolder.

Als u schimmel tegenkomt duidt dit waarschijnlijk op een luchtlek. U kunt schimmel gemakkelijk verwijderen door het gebruik van schimmelvreter

Wanneer u deze luchtlekken heeft gevonden is het van belang om deze zo snel mogelijk te dichten. Met onderstaande producten kunt u dit oplossen:

-          Kit

-          Purschuim

-          Isolatietape

 Geniet van uw geïsoleerde huis!

Artikel 4: Cv-ketel controleren

Vandaag is het controleren van de cv-ketel aan de beurt. Het is november en dit betekent dat de verwarming vaker gebruikt gaat worden. Daarom is het belangrijk dat de cv-ketel het goed doet. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u dit controleert. Een slecht onderhouden ketel heeft namelijk een negatieve invloed op de levensduur, verbruikt meer energie en er bestaat het risico dat er koolmonoxide (CO) vrijkomt.

Stap voor stap

Allereerst is het belangrijk om de waterdruk van de ketel te controleren. De waterdruk moet 1,5 tot 2 bar zijn. Bij een te hoog aantal bar is het noodzakelijk dat u water of lucht laat ontsnappen uit de ketel. Als het aantal bar te laag is dan is het belangrijk om de cv-ketel bij te vullen.

Om de ketel bij te vullen moet u eerst de thermostaat laag zetten. Wacht 15 minuten, zodat de ketel voldoende kan afkoelen. Schakel daarna de ketel uit.

Vervolgens sluit u een slang aan op de waterkraan. Houd de slang naar boven gericht om geen water te morsen en laat de slang zo veel mogelijk vollopen. Vergeet daarna niet de kraan te sluiten!

Sluit daarna de slang aan op de vulkraan van de cv-ketel. Draai eerst de waterkraan open en daarna pas de vulkraan, dit kan d.m.v. een waterpomptang. Houd er voor de zekerheid een emmer onder.

Zorg ervoor dat de meter weer tussen de 1,5 en 2 bar staat en draai eerst de vulkraan dicht en daarna pas de waterkraan.

Als laatste kunt u de cv-ketel weer aanzetten.

 

Geniet van de warmte!

Artikel 5: Kranen controleren en onderhouden

Een kraan komt u vaak genoeg tegen op een dag. Is het niet om uw handen te wassen dan is het wel om water te pakken. Daarnaast kunt u veel geld besparen als u ervoor zorgt dat de kraan niet lekt. Oftewel, het is belangrijk dat u uw kraan controleert.

Stap voor stap

Draai allereerst de hoofdkraan van de waterleiding dicht. Draai de hoger gelegen kranen open en wacht nu totdat er geen water meer uit de leidingen stroomt.

Haal vervolgens de knop van de kraan af.

Verwijder de sierhuls en schroef het binnenwerk uit de kraan. Nu kunt u het ringetje controleren. Het is verstandig om een nieuwe te kopen als deze is beschadigd.

Om het kraanringetje te verwijderen, draait u het moertje of schroefje los. Nu kunt het ringetje verwijderen.

Verwijder eventueel kalkaanslag met ontkalker.

Om de buitenkant schoon te maken is het belangrijk om te weten dat u het reinigingsmiddel niet direct op de kraan moet aanbrengen. Gebruik een doek om dit te doen.

Spoel daarna de kraan af met schoon water.

 

Geniet van uw schone kraan!

Artikel 6: Ventilatiepunten controleren

Het schoonmaken van de ventilatiepunten staat nu op de planning. Want wie wil er nou geen schone en gezonde lucht in huis? Daarom is het belangrijk om de ventilatiepunten schoon te maken. Zo voorkomt u gezondheidsrisico’s, er is minder stof in uw huis en het systeem zal minder hard slijten.

Stap voor stap

Als eerste behandelen we de mechanische ventilatiesystemen en vervolgens de ventilatieroosters bij de kozijnen.

Mechanische ventilatiesystemen

Klik of draai als eerste de voorkant van het systeem eraf en stofzuig de binnenkant.

Verwijder daarna de ventielen. Let op! Zorg dat u weet waar welk ventiel vandaan komt en in welke stand ze staan.

Vervolgens kunt u alle onderdelen wassen. Gebruik hiervoor een emmer en allesreiniger.

Laat daarna alles goed drogen en zet daarna het ventilatiesysteem weer in elkaar.

 

Ventilatieroosters kozijnen

Maak de roosters los met bijvoorbeeld een mes met een ronde bovenkant. Maak daarna de binnenkant schoon met een stofzuiger.

Vervolgens maak je alles schoon met een sopje. Gebruik hiervoor een emmer en allesreiniger.

Als uw ventilatiesysteem te beschadigd is, bekijk dan eens de DucoBox All-in-oneDeze box zorgt ervoor dat de vochtige en/ of vervuilde lucht afgevoerd wordt waar en wanneer nodig is en ook in de juiste hoeveelheid.

Adem in ennnnn uit!

Artikel 7: Schoorsteen en (Gas)haard reinigen

Het is belangrijk om uw schoorsteen goed te onderhouden. Het gebeurt namelijk jaarlijks in Nederland dat er schoorsteenbrandjes zijn. Daarnaast is het zo dat dat de verzekering vaak niets uitkeert bij een brand als er niet aangetoond kan worden dat er goed wordt schoongemaakt.

Controleer ook uw (gas)haard. Een goed schoongemaakte (gas)haard zorgt voor een langere levensduur en de kans op uitstoot van koolmonoxide (CO) wordt verminderd.

Stap voor stap

Let op dat u bij het schoonmaken van de schoorsteen de binnenkant goed veegt met een borstel.

Maak de ruiten van de gashaard goed schoon met allesreiniger of ontvetter. Nadat u dat heeft gedaan, ga er dan met een vochtige doek overheen.

Vervolgens maakt u de haard stofvrij met de stofzuiger.

Controleer daarna de batterijen van de afstandsbediening.

Het is ook belangrijk dat u een aanwezig rooster vrij houdt, aangezien de warme lucht hier uit komt.

 

Nu bent u klaar voor de koudere dagen!

Artikel 8: Wasmachine en droger reinigen

Vaak vergeten, maar zeker niet onbelangrijk: de wasmachine en droger. Vaak grote aankopen en dus erg belangrijk om deze goed te onderhouden, zodat u minder snel een nieuwe hoeft te kopen. Wie wil er nou geen geld besparen?

 

Stap voor stap

Wasmachine

Maak allereerst de rubberen rand schoon. Hiervoor kunt u allesreiniger gebruiken.

Haal vervolgens het zeepbakje eruit en maak deze schoon. Dit kan eventueel in de vaatwasser.

Maak daarna de plek van het zeepbakje schoon met een sopje in een emmer. Plaats daarna het zeepbakje terug.

Vervolgens draait u een wasprogramma van 90°C met natuurazijn of een halve kop soda. Zorg dat de trommel leeg is, dus zonder die vergeten sok ;)

Terwijl het programma draait kunt u de buitenkant schoonmaken met een sopje en een doek.

 

Droger

Stofzuig het pluizenfilter en het stof achter de rubberen randen.

Maak de condensor (het stalen rooster in de droger) schoon met een allesreiniger.

Bij een condensdroger maakt u de condensbak schoon. Heeft u een afvoerdroger? Stofzuig dan de afvoerslang.

Vervolgens maakt u de wastrommel schoon met een doek en een beetje schoonmaakazijn of allesreiniger.

Als laatste maakt u de buitenkant schoon.

 

Geniet van uw (extra) schone was!

Artikel 9: Reinigen van de koelkast

De koelkast schoonmaken. Een vaak vergeten onderdeel in huis, maar erg belangrijk. Een schone koelkast heeft verschillende voordelen, namelijk: een schone koelkast werkt beter, ruikt frisser en de levensduur wordt verlengd.

Stap voor stap

Haal allereerst alle componenten uit de koelkast. Uw etenswaren kunt u het beste bewaren in een koelbox of -tas. Schakel daarna de koelkast uit.

Pak daarna een emmer en maak een sopje d.m.v. allesreiniger. Als u schimmel in uw koelkast tegenkomt, gebruik dan schimmelvreter.

Zodra de componenten en binnenkant zijn schoongemaakt ga er dan met een schone, droge doek overheen.

 

Geniet van uw schone koelkast! 

Artikel 10: Vriezer schoonmaken

Het is tijd om uw vriezer schoon te maken. Dit is belangrijk, aangezien de levensduur hierdoor verlengd kan worden. Daarnaast verbruikt de vriezer meer energie als er een (dikke) ijslaag in zit.   

Stap voor stap

Haal eerst alle componenten uit de vriezer. Uw etenswaren kunt u bewaren in een koelbox of -tas. Schakel nu de vriezer uit zodat hij kan ontdooien. Schraap niet het ijs weg met een mesje! U kunt een handdoek onderin leggen om het water op te vangen. Tevens kunt een pan met heet water in de vriezer plaatsen om het proces te versnellen.

Als de vriezer ontdooit is, kunt u beginnen met het schoonmaken. Maak een sopje met heet water en een beetje allesreiniger in een emmer. Het is handig om een plantenspuit te gebruiken. Ga daarna met een droge doek door de vriezer heen om alles droog te maken. U kunt ook een spons gebruiken.

Als laatste maakt u de buitenkant schoon met een sopje.

 

Geniet van uw schone vriezer!